Kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa tähistab peagi 75. sünnipäeva ja tema Haapsalu suvekodus külas käies kuulsime ühest seigast. Jüri meenutas, kuidas ta kord mööblipoes üht kontoritooli uuris. Noor müüja pakkus viie jalaga kontoritooli – pidavat väga hea olema ja lausa kaheaastase garantiiga! Jüri vastas seepeale, et tal on kodus mõned üle 250-aastased toolid ja kui müüja pakub garantiid alla saja aasta, siis on see lausa naerukoht. Vaat nii!

Muidugi on taaskasutades mõistlik mõelda, kas eseme võiks säilitada autentsel kujul, näiteks kui tegu on väärikast ja vastupidavast puidust mööblitükiga. Liiga kergesti haaratakse pintsli ja värvi järele ning võõbatakse mitukümmend või sada aastat vastu pidanud esemele värvikiht peale. Tihti piisab ka kergest lihvimisest ja õlitamisest ning ese särab justkui uus!

LP Kodu veergudel saabki lugeda Jüri Kuuskemaa Haapsalu kodu lugudest ja kümnele küsimusele vastab poliitik Kaia Iva, kelle kodus leidub muu hulgas palju isetehtut. Taaskasutus, uuskasutus, isetehtud – need on mälestustega ja kõige armsamad esemed.

Tegusat laupäeva!