Hallil on väidetavalt 256 erinevat inimsilmale eristuvat varjundit — see teeb temast väga mitmekülgse tooni, millega erinevaid meeleolusid luua. Halli erinevate varjundite kombineerimine aitab luua põnevaid koosluseid ja huvitavaid nüansse. Foto: Alvhem.com

Halli iseloomustavad värvipsühholoogias märksõnad nagu kaitstus, usaldusväärsus, intelligents, tasakaalukus, tagasihoidlikkus, väärikus, küpsus, soliidsus, konservatiivsus ja praktilisus. Aga hall on olnud sümboliks ka kurbusele, ühetaolisusele, üksindusele ja alandlikkusele, sümboliseerides kasinaid aegu või asjaolusid, mistõttu seostatakse seda peamiselt negatiivsusega. Selle värvi mõju all olevad inimesed tegutsevad oma negatiivsete iseloomujoonte ajel.

Foto: Alvhem.com

Halli positiivne iseärasus võib aga seisneda selles, et ollakse vaba ahelatest ning nauditakse valikuvõimalusi. Hall aitab muuta pessimistlikku tulevikunägemust, annab jõudu tunnistada olukorra lootusetust ning võimaldab teha jõupingutusi selle muutmiseks. Hall alandab väliseid pingeid, hoiab ära mittevajalikud sekeldused, aitab rahuneda ja passiivne olla.

Nagu värvide mõjuga ikka juhtub olema, on see suuresti muidugi individuaalne. Mõni leiab hallis interjööris oma rahuoaasi, teisele mõjub hall väsitavalt ja depressiivselt.

Halli valides on tähtis silmas pidada tema alatoone ja sobivust teiste interjööris leiduvate värvidega. Et hallil värvil puudub oma karakter, võtab ta teise värvi taustal alluva positsiooni. Kui halli alatooniks on kollane, vali halli kõrvale kollane värv, kui aga sinine, vali kontrastiks sinised toonid.

Kui jätta kõrvale värvipsühholoogia, tuleb au anda halli värvi praktilisele poolele. Kui valgelt pinnalt on mustus kerge silma paistma ja ka must suudab kenasti tolmu eksponeerida, siis vahepealsed hallid oskavad puuduseid peita. Nii on hall ideaalne värv esikusse, aga ka kööki ja vannituppa.

Ka lastetuba ei pea olema ilmtingimata roosa, helesinine või pastelne. Siingi on õrn helehall praktiline ja kaunis valik.

Foto: Alvhem.com


Vaata rohkem pilte galeriist:

Allikad: Sadolin, thedesignsheppard.com

LOE LISAKS: