Mariliis: Enamasti “järelturul” väga palju lahedaid teise ringi valgusteid ei leia, sest tihti on valgusti elektriosa vana ja aegunud ning klaaskuplid katkised, mistõttu leiavad valgustid üsna kiiresti tee prügikasti. Õige ka, sest elektriosa uuendamine on asjatundmatu inimese käes ohtlik tegevus ja rikkis asja vooluvõrku ühendamine lausa eluohtlik. Siiski aeg-ajalt midagi liigub ja nii sattus minu kätte ühel ilusal päeval kaheka Estoplasti metallkuplit. Neli neist jäid oma aega ootama ja nüüd on see kätte jõudnud.

Nagu juba eelnevalt mainisin, võib elektritöid teha ainult seda õppinud inimene. Õnneks on minul selline omast käest võtta ja elektritöödel ma pikemalt ei peatuks. Mainin vaid niipalju, et selline suurepärane pood nagu Kangasjuhe on üks väga vahva koht valgustitarvikute soetamiseks. Kangasjuhtmest on pärit kogu valgustite elektriosa: puuvillase kangakattega elektrikaabel, pirnipesad ja laerosetid. Metallkupli värvimiseks on mitmeid variante. Enamasti kasutatakse paljudes isetegemise-õpetustes ja videoklippides aerosoolvärve. Mulle isiklikult need väga hästi ei sobi — seda esiteks tervislikel põhjustel, sest aerosoolid lenduvad ruumis üsna hoogsalt ning teiseks haiseb ka väga hea ventilatsiooniga ruum hiljem päris pikalt värvi järele. Samuti on kohustuslikud kaitsemaskid ja prillid. Lisaks segab aerosoolvärvi puhul suur voolamisoht, mis oskamatul tegutsemisel inetuid tilkasid tekitab. Seetõttu otsustasin värvida oma suurte lemmikute — Fusion Mineral Painti toodetega ja seda enam, et nende valikus on ka metalliktoonid, mida sai kuplite värvimisel ohtralt kasutada.

Metall on materjal, mis tahab peaaegu alati kruntvärvi saada ja siinkohal kasutasin Tikkurila Otex krunti. Tegemist on alküüdkrundiga, mistõttu on hea ventilasioon ja kaitsevahendid kohustuslikud. Enne kruntvärvi lihvisin kuplid kergelt liivapaberiga üle ja pesin neid hoolikalt. Kruntvärvi katsin peale pintsliga. Ise eelistan sellisel juhul kasutada soodsaid naturaalkarvaga pintsleid, sest lahustiga võib ju pintslit pärast puhastada, aga siis tuleb ka pärast võtta ette sõit jäätmejaama, et pintslipesu vedelik ohutult ära anda.

Ööpäevase kruntvärvi kuivamise järel asusin ilumeelt paitavatele värvimistöödele. Metallikvärvile soovisin anda struktuuri, mistõttu esimese kihi tupsutasin peale poroloonkäsnaga ja ülejäänud kihid väikese pintsliga juhuslike tõmmetega. Kupli välispinnal jälgisin juba eelnevat struktuuri ning välimise värvi kandsin peale ringjalt ühe spiraalse tõmbega. Nii jääb värvipind ühtlasem. Et värv kuivab metalli peal kauem, tasuks uute kihtide lisamisel oodata vähemalt 12 tundi.

Valgusti lakke riputamiseks palusin abi, sest tegemist oli järjekordse elektritööga.

Pildistamine oli omamoodi imeline kogemus, sest kui panin lambi üleni valgel taustal põlema mõjus selle metalne sisu tõeliselt maagiliselt.

  • Valgustid on saadaval MTÜ Eesti ReDisaini e-poes ning jooksvat infot põnevatest projektidest leiab Facebooki lehelt.

LOE LISAKS: