Niisiis alustan algusest. Enne majaprojekti pidime tellima geoaluse/asendiplaani, kuhu on kujutatud maa-alused tehnovõrgud, maapinna jm elementide kõrgused ning samakõrgusjooned. Pärast seda, täpselt aasta tagasi, septembri alguses, istusime esimest korda arhitektiga maha. Meil oli endal selleks ajaks paika pandud, et soovime ühekorruselist maja ning oli ka selge, milliseid ruume me oma majja vajaks. Esialgne plaan erines totaalselt sellest, millisena me praegu maja ehitama hakkame. Kokku tegime neli muudatust ning aasta viimasel päeval oli meie majaplaan paigas. Täpselt selline nagu soovisime! Õnneks oli detailplaneering meie maale juba varasemalt tehtud ning sinna lisakulusid ei läinud.

Detailplaneeringu järgi on lubatud meie krundile 250 m² ehitusalast pinda, mille me plaanime kõik ära kasutada. Tulevasse koju tulevad sellised ruumid nagu ühine köök/söögituba/elutuba, saun/dush + sauna eesruum, wc, wc + duširuum, neli magamistuba, esik + eraldi garderoob, tehniline ruum ja panipaik. Oma ruumi võtavad ka koridor ja terrass ning viimasele pääseb nii köögist kui saunast. Maja ehitatakse puitkarkassist, välja tuleb valge välisvoodrilaud, valged uksed/aknad, peale punane kelpkivikatus. Meie maja on tegelikult üsna lihtsa välisplaneeringuga, sest ma jälgin teadlikult maja ehitusel feng shuid ning ei tahtnud suuri sisselõikeid või L-kujulist maja, mis alguses ka jutuks tuli. Meie krundile sobib taoline lahendus kõige paremini, sest nii paistab päike meile praktiliselt terve päev elutuppa.

Projekt valmis ning järgmiseks sammuks olid kooskõlastamised — päästeamet, vesi ja kanalisatsioon ning Eesti Energia. Nendega läks üsna kiirelt ning kui kooskõlastused käes, sai meie mapp lõplikult valmis. Valda pidime esitama majaprojekti (13 LK) ning seletuskirja (14 LK). Seletuskiri sisaldab kõike — üldosa, asendiplaani, arhitektuurset lahendust, konstruktsiooni, kütet ja ventilatsiooni, veevarustust ja kanalisatsiooni, elektrivarustust, tuleohutust, detailplaneeringut, geoalust ja energiamärgist (mis meie majal on B).

Maksime ilusti riigilõivu ära ning läks kolm nädalat aega, kuni saime ehitusloa. Selle aasta kevadeks oli meile antud roheline tuli!

Alustamine (geoalus, majaprojekt, riigilõiv) läks maksma meile ca 2200 eurot. See oli alles piisk meres ning nüüd pidime mõtlema, kuidas edasi. Võtsime suuna panga poole tagasi, laenu saamisest ja pangapoliitikast aga järgmises postituses!

---

Laura on moodnekodu.ee uus blogija, kes bloginud alates 2012. aastast. Alguses oli plaan ainult perekonnale, sõpradele ja tuttavatele kirjutada. Aastatega on aga lugejaid juurde tekkinud, kes tema tegemistele kaasa elavad ning tunneb vaid headmeelt, kui keegi tema kirjutistest ka kasu leiab.

Noor naine on suur mälestustesse investeerija ja tahab jäädvustada kõik enda jaoks olulise nii kirjas kui ka pildis. See on ka üks põhjustest, miks ta blogima hakkas. Tegelikult peab ta ka käsitsi kirjutades päevikuid, mis sisaldavad pilte. Näiteks pulmade, beebiootuse jms kohta ning sinna kirjutab ta pigem isiklikku laadi mälestusi.

Maja on plaanis valmis saada järgmise aasta kevadeks. Kui küsida, mis teeb kodust kodu, siis vastab Laura, et kodutunne teeb kodust kodu. Selle tunde saab ainult ise luua. Ta usub, et mida rohkem ise panustada, protsessi juures olla ja ise käed külge panna, seda armsamaks see kodu oma pere jaoks muutub. Nii on noored igatahes oma pesa loomisel hingega asja juures ja soovivad iga pisiasjaga kursis olla alustades liiva valimisest vundamenti ning lõpetades maitseainepurkidega köögis.

Head lugemist ja ideede ammutamist! Uus lugu juba järgmisel reedel!

Laura muid tegemisi saab jälgida www.nautigehetke.com