Moodsad uued elu- ja büroohooned on tihtipeale ligipääsetavate katustega, kus asuvad terrassid, haljaskatused, päikesejaamad, spordiväljakud või isegi basseinid. Kõik selliselt ehitatud katused vajavad tugevat, vastupidavat ja kauakestvat aluskihti, mis ei deformeeru ning suudab taluda ekstreemseid olusid, nagu lumi, vesi, jää, temperatuurikõikumised, UV-kiirgus, puhastuskemikaalid, katusel sõitvate autode raskus, ja veel palju muid tegureid.

Parkimisplatsid katustel on populaarsed

Praktikas on katuste muutmine parkimisplatsideks populaarne lahendus, kuna aitab ruumi kokku hoida ning olemasolevat pinda efektiivselt ära kasutada.

Sellised katused ehitatakse enamasti nii-öelda tagurpidi (pööratud) katustena, kuigi tegelikult on ka traditsioonilise katuse peale võimalik autoparkla ehitada. Pööratud katuselahendus on saavutanud teenimatult populaarsuse, kuna seni pole olnud sobivad materjalid kättesaadavad.

Mõlemad katusesüsteemid kasutavad samu kihte – toestav betoonpaneel, erinevad isolatsioonikihid ja viimistluskiht. Peamine erinevus seisneb selles, kuhu on paigutatud veekindel kiht. Pööratud katuselahendusel paigaldatakse see soojustuskihi alla, traditsioonilise katuse puhul soojustuskihi peale.

Kuna sõidetavad katused on avatud vihmale, lumele ja muud tüüpi niiskusele, tuleb vee ärajuhtimiseks moodustada kalle. Kõige sagedamini kavandatakse kalle kandvale betoonplaadile. Pööratud katustel paigaldatakse veekindel materjalikiht kaldekonstruktsiooni kohale, mille peale paigaldatakse välimine soojustuskiht. Seejärel paigaldatakse viimistluskihi aluskiht ning vastavalt parkla tüübile pealmine materjalikiht, näiteks asfalt.

Pööratud katuse rekonstruktsioon


1. Asfalt
2. Tugevdatud betoon
3. Eralduskiht
4. Soojustus
5. Veekindel materjal
6. Tasanduskiht
7. Betoonist kandekonstruktsioon

Väljakutsed pööratud ehitamisel

Pööratud katuse üks eripärasid on soojustuskihi asumine niiskes keskkonnas. Seega peab soojustuslahendus olema selline, mis ei ima vett üldse või imab vaid väga vähesel määral. Märjaks saanud soojustusmaterjali soojustusomadused võivad väheneda ning selliste katuste puhul on vajalik paigaldada spetsiaalsed vee äravoolusüsteemid, mis juhivad vee minema nii katusepinnalt kui ka materjalikihtide, sealhulgas soojustuskihi seest.

Pööratud katustele paigaldatakse tavaliselt plastist soojustuskiht, kuid nende materjalide nõrkuseks on suur lubatud deformeerumine kuni 10% ulatuses. See tähendab, et täisliiklusega katusel võib soojustuskiht deformeeruda, mis tekitab katuse ülemistes kihtides sisemisi pingeid. Need pinged mõjutavad omakorda viimistluskihti, võivad tekitada pinnakattesse pragusid ning seeläbi suurendada katuse hooldus- ja remondikulusid.

Soojustuskihi deformeerumisest tulenevad praod betoonist katuseparklas.

Uut tüüpi soojustusmaterjal vahtklaas sobib hästi pööratud katuselahenduste ehitamiseks ning pakub seeläbi tugevat konkurentsi traditsioonilistele katusesüsteemidele. Lahenduse nimi on FOAMGLAS® Compact roof ning see on loodud spetsiaalselt soojustatud ja liigeldavatele katustele.

Uus lahendus liiklusega katustele

FOAMGLAS® Compact roof on juurdepääsuga katuste ehitamiseks mõeldud vahtklaasist valmistatud soojustusmaterjal.

FOAMGLAS® Compact roof on täielikult hermeetiline, tugev ja veekindel.

FOAMGLAS® Compact roof soojustussüsteemi paigaldamine on väga lihtne. Betoonist kandekonstruktsioonile paigaldatakse vahtklaasist soojustuspaneelid spetsiaalse aurutiheda liimiga. Sama liimiga kinnitatakse paneelid ka omavahel. Selliselt tekib paneelidest tugev ja hermeetiline soojustuskiht, mis ei lase endast läbi auru ega vett.

FOAMGLAS® TAPERED soojustusplaadid on loodud katusekallete ehitamiseks. FOAMGLAS® TAPERED paneelid valmistatakse iga ehitusprojekti tarbeks eraldi ning kalded lõigatakse tehases valmis vastavalt projektile. See lahendus aitab vähenda liiklusega katuste ehituskihtide arvu ning vähendada seeläbi koormust kandekonstruktsioonidele.

Vahtklaas ja bituumenist katusematerjalid sobivad teineteisega suurepäraselt, seega võib veekindla kihi kinnitada spetsiaalse liimiga otse soojustuskihile ning muid kinnitusvahendeid pole vaja kasutada – süsteem suudab vastu panna tuulele tõstejõuga kuni 7500 Pa. Sellise süsteemi korral pole vaja likvideerida külmasildu ning aja jooksul ei teki pealmisesse kihti pragusid, mille kaudu võiks veelekked kahjustada katuse alumisi ehituskihte.

FOAMGLAS® Compact roof soojustuskihi ja katuse viimistluskihi vahele paigaldatakse tavaliselt eralduskiht, mis aitab siduda pealmisi ja alumisi materjale.

FOAMGLAS® Compact roof katusesüsteem


1. Betoonist kandekonstruktsioon
2. Nakkekiht
3. FOAMGLAS® paneelid täielikult suletud liitekohtadega
4. FOAMGLAS® TAPERED paneelid täielikult suletud liitekohtadega
5. Veekindel kiht
6. Eralduskiht
7. Betoonist viimistluskiht

Korralikult paigaldatud FOAMGLAS® Compact katusesüsteemi tulemus on kindel, mittesüttiv, vee- ja aurukindel soojustuskiht, mis talub suuri koormusi ning ei deformeeru.

Uuringud on näidanud, et sellised süsteemid kestavad kaua ja on usaldusväärsed. Viis aastat tagasi katsetas Müncheni soojusisolatsiooni uurimis- ja katseinstituut FIW FOAMGLAS® soojustusmaterjalide pikaajalist käitumist, kui uuris aastatel 1973–1989 valminud hoonetest võetud proove. Saksa eksperdid jõudsid järeldusele, et vahtklaasist soojustusmaterjal oli täielikult säilitanud oma isolatsiooni- ja survetugevuse omadused ning püsinud pärast aastakümneid kestnud äärmuslikes tingimustes kasutamist täielikult kuivana.

Vahtklaasi puudutavat lisainfot ja müügiinfot saab Enerest OÜ käest telefonil +372 5662 9580.

Jaga
Kommentaarid