Kaalu langetamise edusammud on otseselt seotud sellega, kui sageli inimene kontrollib protsessi käigus oma kaalu. Seda tõestab teadusajakirjas Obesity avaldatud uus uuring.

Florida ülikooli kliinilise ja tervisepsühholoogia osakonna teadlaste meeskond jälgis 74 katses osalejat, kes läbisid kolmekuulise kaalulangusprogrammi. Enamik osalejatest (68,9%) olid ülekaalulised või rasvunud naised vanuses 40–60 aastat: keskmine kehamassiindeks oli 31,2 ühikut (pluss-miinus 4,5). Norm on 18,5-25 ühikut.

Katse ajal said osalejad iganädalasi veebipõhiseid kaalulangetamiskonsultatsioone. Katses osalejad pidid ise jälgima oma kaloritarbimist ja kehalise aktiivsuse taset. Samuti pidid nad end iga päev kaaluma. Kord nädalas täitsid osalejad veebipõhise küsimustiku, andes sellega teadlastele enesekontrolli andmeid. Kolmekuulise kaalulangetusprogrammi lõppedes oli osalejate keskmine kaalukaotus 6,42 kilogrammi.

Pärast seda paluti osalejatel jätkata oma kehakaalu jälgimist iga päev ja täita küsimustikke kord nädalas. Kuid edaspidi ei sekkunud teadlased enam protsessi. Üheksa kuu pärast kaaluti osalejaid uuesti: paljud olid kaalus alla võtnud – keskmiselt 2,98 kilogrammi.

Pärast kogutud andmete võrdlemist märkasid teadlased, et need, kes kaalusid end nädalas korra või paar, võtsid kaalus juurde. Need, kes astusid kaalule 5-6 korda nädalas, vastupidi, jätkasid kaalu langetamist. Osalejad, kes kontrollisid oma kehakaalu kolm kuni neli korda nädalas, ei näidanud olulisi kehakaalu muutusi.

Kuna katses osalenute valim oli piiratud, ei julgenud uuringu autorid nimetada täpsemaid põhjus-tagajärg seoseid toitumise enesekontrolli, regulaarsete kaalumiste ja inimese igapäevaste harjumuste vahel. Üldine trend on aga selgelt näha: mida sagedamini inimene oma kaalu kontrollib, seda tõhusam on kaalu langetamise protsess.