Tapeediajaloo päeval räägitakse tapeetide ajaloost, uurimisest, konserveerimisest ja nende kasutamisest. Kavas on ka praktiline töötuba. Kell 11 algaval tapeediajaloo päeval saab osaleda muuseumipileti või muuseumikaardiga.

Tapeedinäitust saatev publikuprogramm on mõeldud kõigile ajaloo- ja interjöörihuvilistele, keda kõnetab meie puitasumite rikkalik, kuid siiani väheuuritud pärandiosa, nagu seda on tavaliste inimeste eluruumide seinakatted. Kalamaja muuseumi näitus pakub valikut vanade puitelamute korteriremontijate käe läbi päästetud seinakatetest. Tapeedid kõnelevad Tallinna eeslinna elanike kunagistest maitse- ja värvieelistustest, aga ka majanduslikest võimalustest. 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi esimesel poolel elas Kalamajas Lenderi ja Tallinna tüüpi üürimajades väga erineva staatuse ja jõukusega kirev seltskond.

Kell 11.00 Ajalooliste tapeetide uurimismeetodid ja säilitamine – Kadri Kallaste

Kadri Kallaste on Kalamaja muuseumi tapeedinäituse ajalookonsultant. Ta on töötanud Saksamaal Saksa Tapeedimuuseumis konservaatorina ja kaitsnud doktoritöö teemal „Tapeetide säilitamine interjööri osana“ ning juhib praegu Tallinna Tehnikaülikooli muuseumi.

Kell 12.00 Juhtumiuuring: Käsmu kiriku tapeetide konserveerimine ja rekonstrueerimine – Kristiina Ribelus

Kristiina Ribelus on maalingute ja tapeetide konservaator-restauraator. Peamiselt on ta tegelenud 19.-20. sajandi linnaelanike kodude ajaloolise viimistlusega. Ta on raamatu „Väikese linna suured mustrid“, mis käsitleb Paide ajaloolisi interjööre ja tapeete, üks autoreid. Tapeediajaloopäeval räägib Kristiina Käsmu kiriku tapeetide konserveerimisest ja rekonstrueerimisest ning tutvustab ka teisi rekonstrueerimisprojekte koos tapeedinäidistega.

Kell 13.00 Töötuba: nõukogudeaegsete tapeetidest rinnamärkide ja külmkapimagnetite meisterdamine.

Kell 13.30 Tapeetide tootmine Eestis nõukogude perioodil – Triinu Väikmeri

Sisearhitekt Triinu Väikmeri tutvustab loengus teemat, millel valmis ka tema magistritöö: Nõukogude Eestis toodetud tapeetide telgitagused. Miks hakati tapeeti tootma, millised olid tingimused, milliseid materjale ja tehnoloogiaid kasutati, kuidas valiti ja loodi mustreid.

Loengutele järgneb Kalamaja muuseumi tapeeditrükise esitlus.

Täpsema info leiab muuseumi kodulehelt.