Ruumiplaneeringu valikul tuleks arvestada oma pere ootuste ja vajadustega. Ilmakaarel ja aknast avaneval vaatel on suur mõju valgusele ning privaatsusele. Suured aknapinnad on meie poolpimedas kliimas olulised loomuliku valguse edasikandjad. Tasuks mõelda ka rõdu vajadusele ning selle praktilisele kasutusele. Kas sinna mahub lapsevanker, pesurest või välimööbel? Kui kodus armastatakse tihti süüa valmistada ja seda ühiselt suure laua taga nautida, tuleks kasuks ruumikam köögipind. Kuidas on lood magamistubade ruumipaigutusega? Siin mängib rolli nii pereliikmete arv kui ka kavandatava mööbli kogus. Mitu kirjutuslauda lastele? Kas nari või tavamõõdus voodid? Meiginurk pereemale? See kõik on hea varakult läbi mõelda. Ootus eraldi panipaigale keldrikorrusel ning garderoobiniššidele esikus ja magamistubades on elementaarne. Lugemisvalgustid, kohtvalgustid, üldvalgustid? Valgustite asukoha ja eesmärgi osas on palju võimalusi, mis on hea varakult selgeks mõelda. Kardinate tüüp ja kangavalik võiks minna kokku kogu muu üldise stiili ja mööblivalikuga. Kui peres on väike laps või kui kodu ostab vanem või liikumispuudega inimene, saab oluliseks ka kaldteede ja lifti olemasolu, mis liikumist hõlbustab. Pisidetaile, millele tähelepanu osutada, on küll ja veel.

Laenuga uude majja kodu soetades on laenumakse suurusel oluline roll. Kodukuludele minevat igakuist summat on võimalik tasakaalustada kommunaalkulude arvelt, sest vanemates majades on need uusarendustega võrreldes kallimad. Tänu ruumidepõhiselt reguleeritavale vesipõrandaküttele ja soojustagastavusega ventilatsioonile on küttekulude kokkuhoid uusarendustes märgatav. Samuti on aknad soojapidavamad, sanitaartehnikal ökonoomsemate töörežiimide valik ning plaadid ja parkett moodsamad. Hoone trepikoja, panipaikade ja muude üldpindade seisukord on samuti uhiuus.

Suurlinna ääres elamine sobib kindlasti rohkem inimestele, kes hindavad vaiksemat, rahulikumat, rohelisemat ja turvalisemat elukeskkonda. Laste puhul on kõrges hinnas turvaline koolitee koos kodulähedaste trennide ja vaba aja veetmise võimalustega. See teeb ka vanemate elu lihtsamaks, kuna lastele taksojuhiks mitteolemine tähendab suurt ajalist ja rahalist kokkuhoidu. Näiteks aadressile Kadakamarja põik 1 ehitatavast uuest korterelamust jääb Saue gümnaasium ainult paarisaja meetri kaugusele ning sportlikele inimestele teevad rõõmu terviserajad pargis ja metsades, kus jalutada, joosta, suusatada või rattaga sõita. Läheduses asub ka disc golf'i rada. Saue suur eelis on iseseisev, terviklik ja toimiv infrastruktuurisüsteem, kauplused, söögikohad ning kiired ühendused Tallinnaga.

Jaga
Kommentaarid