Siiski on männipuidu värvimisel omad nipid, et see kaua just sellisena püsiks nagu see algselt värvitud sai. Kui rääkida igasugusest värvimisest, siis ei väsi Mariliis kordamast, et äärmiselt oluline on ettevalmistus. Kui kiirustades muutume lohakaks ja värvimistuhinas jääb mõni ettevalmistuse etapp vahele, siis võivad tulemuseks kurvastada värvi alt esile tulevad oksakohad ja eriti halval juhul mahakooruv värv, mis omakorda tähendab värvi mahakaapimist ja otsast peale alustamist.

Foto: Kapp enne värvimistöid

Iga projekti kõige esimene märksõna on hoolas puhastamine. Eriti kui on tegemist köögimööbli, söögitoa komplektide või mis iganes muu esemega, mida on eelnevalt palju kasutatud. Veepõhised Fusion mineraalvärvid, mida siinse projekti puhul on kasutatud ja mistahes muud veepõhised tooted hülgavad rasva, teisisõnu ei nakku pinnale, kuhu on sattunud rasvad ja õlid. Kui on teada eelnev kasutusajalugu, siis võib pesule läheneda leebemalt. Kui on ikka näha, et toodet on eelnevalt korralikult õlitatud, vahatatud või kasutatud, siis tuleb läheneda karmimate vahenditega. Õli ja vaha puhul tuleb kasutada selle eemaldamiseks mineraalpiiritust või mõnda muud rasva eemaldavat toodet. Inimsõbralikum on ka Eco Solutions Super Strenght Degreaser, tegemist on väga tugeva tootega ja selle kasutamine sõltub eelnevast pinnast, sest kui lasta sellel liiga kaua peal olla, eemaldab see päris lihtsalt ka kogu viimistluse. Peale rasvade eemaldamist tuleb kindlasti ka eelnevalt kasutatud vahendid maha pesta. Selleks sobib hästi mõni õlivaba tugevam puhastusvahend. Vitriinkapipuhul ei pidanud õnneks nii süviti puhastusele lähenema, piisas Eco Solutions GO Grime puhastusvahendist, karedast käsnast ja soojast veest.

Männipuidu puhul on oluline ära mainida oksakohad. Mõnikord harva veab ja eelneva viimistluse juures on oksakohad töödeldud, aga see on soodama otsa mööbli puhul pigem harv juhus. Seda enam, et mööbli ettevalmistuse juurde käib eelneva viimistluse karestamine, mis oksakohad lahti lihvib. Et paari nädala-kuu jooksul peale värvimist kollaseid oksakohti värvist läbi imbumas ei näeks, tuleb männipuidust mööbel töödelda enne kas šellaki, oksalaki või mõne muu blokeeriva tootega, et kindel olla, kahekordse kihina.

Kihtide vahel võiks olla tunnike-paar, sõltuvalt värvitava ruumi õhuniiskusest ja temperatuurist. Kui ei ole tegemist blokeeriva kruntvärviga, siis šellak ja oksalakk tahavad enne värvima hakkamist saada kerget lihvi, liivapaber kareduses 300-400 sobib selleks hästi, oksakoha juures võiks tagasihoidlikumalt lihvida.

Kui lihvimistolm eemaldatud, võib värvima hakata. Oma fantaasia seab ainult piiranguid. Selle töö juures on kasutatud Fusion mineraalvärvide toone Pebble ja Heirloom, mis annavad kapile maheda ja mati lõpptulemuse. Sahtlite liikuvaid osasid Mariliis värvida ei soovita, sest värv toimib veidike nagu liim ja oht sahtlid kinni värvida on lihtne tekkima. Siin on need jäetud naturaalseks, ning töödeldud Fusion mesilasvaha ja kanepiõli seguga. Samuti on soovitav eelnevalt eemaldada uksed, riiulid ja furnituur.

Foto: Värvitud hinged ei taha hästi liikuda ja riiuliplaadi vahele tilkunud värv mööblit ei kaunista.

Kõike, mida ei saa eemaldada, soovitab ta kaitsta maalriteibiga. Viimase puhul on soovitav ootustele vastava tulemuse puhul veidi rohkem raha kulutada, kallimad ja kvaliteetsemad teibid jätavad vähese vaevaga sirge serva. Maalriteip tuleb eemaldada võimalikult kiiresti, sest kuivanud värvi puhul võib see värvi serva rebida.

Kui värv on kuivanud, on soovitav mööbli kokkupanekuga veidi oodata või teha seda väga ettevaatlikult. Veepõhised tooted võtavad veidi aega, et lõplikult kihtide vahelt vesi ära aurustuks. Enamasti jääb see kolme nädala kanti, kui kihte on rohkem, siis võib see veel kauem aega võtta. Lõpliku kuivamisaja pikkus sõltub ka ruumi õhuniiskusest ja temperatuurist. Samuti ei ole soovitav värskelt värvitud pindadele selles ajavahemikus raskeid esemeid asetada ning puhastamisel peab ka pinnaga õrn olema.

Fotod: Kapp pärast värvimist

  • Jälgi redisainerite toimetusi Eesti redisainerite Facebooki lehel. See kaunis helehall vitriinkapp on saadaval MTÜ Redisaini veebilehel.

LOE LISAKS: