Värvidega saab näiliselt muuta ruumi proportsioone. Kõige tüüpilisem on värvida lagi valgeks ja seinad pastelseteks. Selline lahendus näitab visuaalselt ruumi objektiivsemalt ja loob turvalise tunde.

Madalas ruumis võib seinad ja lae värvida ühtemoodi heledaks, nii tundub tuba kõrgem. Teine võimalus on värvida seinad vertikaalselt ehk püsti triibuliseks või kasutada vertikaalsete joontega tapeeti.

Foto: Ellos.fi

Kui värvida sein horisontaalselt triibuliseks, saavutatakse ruumis just vastupidine efekt ning seinad tunduvad visuaalselt madalamal. Kõrges ruumis tundub lagi madalam, kui värvida see tumedamaks kui seinad. Ka tume põrand teeb toa visuaalselt madalamaks. Pikk kitsas tuba mõjub lühema ja laiemana, kui otsasein värvida tumedamaks — hea nipp kitsaste koridoride ja esikute puhul! Vastupidine variant, kui jätta üks sein heledaks ja teised seinad kõik tumedaks, on riskantsem, sest tuba muutub tunduvalt väiksemaks ja võib hakata rõhuma. Samuti muutuvad ka ruumi proportsioonid ja tunnetus tunduvalt rohkem.

Väike korter on avaram, kui kasutada heledaid toone. Samuti ei tasuks kasutada suuremustrilist tapeeti, vaid eelistada ühevärvilist värvitud seina või õrna ja väikese mustriga tapeeti. Värvides seina kahte tooni või kasutades bordüüri värvi alati seina alaosa tumedam ja ülaosa heledam ning mitte vastupidi. Bordüüriga ei poolitata tuba kunagi seina keskelt, vaid alati keskkohast tunduvalt alt või ülevalt poolt.

Foto: Alvhem.com

Heledad ja jahedad värvid toovad ruumi valgust ja avarust, mõjuvad kergemate ja õhulisematena. Heledad sinised ja sinakasrohelised seinad tunduvad taanduvat, näidates ruumi avaramana. Ka hele mööbel pääseb heledal foonil paremini mõjule.

Väiksema ja intiimsema ruumi saame tumedamate toonidega. Tumedad värvid nagu tumesinine, violetne, pruun ja tumeroheline nõuavad ka tugevamat valgust ja mõjuvad raskemalt. Tasub teada, et heledam ruumiosa haarab esimesena tähelepanu ning püüab enam pilku. Kui ruumis on esemeid raske eristada, võib see tulla nende liiga sarnasest heledusest või tumedusest.

Küllastunud toone ehk värve, milles puhta tooni osakaal on suur, soovitatakse kasutada ruumides, kus ei viibita pidevalt. Mida rohkem me ruumis oleme, seda vähem võiks seal olla puhtaid värve.

Küllastunud värve on kõige sobivam kasutada aktsendina. Söögituba, raamatukogu ja elutuba mõjuvad meeldivamalt, kui need on pehmemates ning veidi summutatud või sametistes nüanssides. Väga tuhmid, hallisegused värvid võivad küll mõjuda rahulikult ja monotoonselt, aga ka kulunult ja argiselt.

Allikas: Vivacolor.ee

LOE LISAKS: