Messi populaarsust ja aina kasvavat jõudu näitab ka see, et esimest korda ajaloos avas näituse ametlikult vabariigi president Sergio Mattarella.

Mulle kui sisearhitektile on see iga-aastane väga oodatud ja suurt naudingut pakkuv inspiratsioonireis, kus saab tutvuda tippdisainerite loominguga, paremal juhul nendega isegi kohtuda. Sel aastal õnnestus kohtuda nii Marcel Wandersi kui ka Tom Dixoniga, kes tundsid huvi meie tootedisaini arengu vastu. Pärast sellist reisi on pea täis lennukaid ideid, mida sooviks kohe teostama hakata.

Messiala Rho Fiera on väga suur, sel aastal osales messil rohkem kui 2000 eksponenti. Loomulikult pole võimalik läbida tervet messiala ja see pole ka kunagi eesmärk olnud, aga iga külastaja võiks teha enne kodutööd, mis täpsemalt huvi pakub. Nii on kohapeal oluliselt lihtsam. Põnevat diasini ja külastajaid on nii palju, üritused toimuvad kogu Milanos, mitte ainult messialal. Linn on täis väljapanekuid, installatsioone. Hilisõhtuni on avatud disianisalongid, kus korraldatakse vastuvõtte, presentatsioone, kokteiliõhtuid jne. Kogu linn ongi sel ajal justkui üks suur disainikeskus.

Kindlasti pole võimalik teha täielikku ülevaadet Milanos toimuvast, seda peaks disainihuvilised ise kogema, aga väike kokkuvõte tähelepanekutest, suundadest ja muust huvitavast annab aimu toimunust ja trendisuundadest.

1. Värvid: kerged pastelsed murtud toonid

Meil põhjamaades on sisekujunduses tunda pigem rahulikku ja monokroomset joont, mujal maailmas kasutatakse värve oluliselt rohkem. Eks meiegi oma töös julgustame inimesi rohkem toone ja mustreid lisama. Kui eelmisel aastal jäi silma sügav džungliroheline, siis sel aastal oli üldine pilt mitmekesisem: palju roosat, mündirohelist, lisaks vasekarva ja pruunikaid toone. Eriti jäid silma roosad diivanid ja toolid.

Salone del Mobile. Milan 2017. Värvid: kerged pastelsed murtud toonid

2. Julged mustrid ja värvid

Pastelsetele toonidele vastukaaluks oli näha palju väga julgeid värvi- ja mustrikombinatsioone. Intensiivsed vääriskivide toonid, nagu rubiinipunane ja smaragdroheline, tungisid jõuliselt esile. Eelmisel aastal nähtud looduse rohelisus ja lopsakus oli ka sel aastal teemaks.

Salone del Mobile. Milan 2017. Julged mustrid ja värvid

3. Punutud ja nöörist mööbel. Detailid

Mis eristab head väga heast – detailid. Nagu oma töös, nii ka messil ringi vaadates pööran palju tähelepanu detailidele, viimistlusele. Üks, kasvõi väike detail võib muuta lihtsa mööblieseme absoluutselt eriliseks. Sel aastal oli näha, et palju on kasutatud erinevat punumistehnikat ja kangasnööridetaile.

Salone del Mobile. Milan 2017. Punutud ja nöörist mööbel

4. Materjalidest jäid silma erilist tooni marmorid. Looduskivi, klaas ja puit on alati hinnatud.

Kui eelmisel aastal oli tunda väga tugevat valge looduskivi, nagu Calacatta ja Carrara marmori mõju, siis sel aastal olid ülekaalus eri värvides marmor- ning kivipinnad. Klaas oli inspiratsiooniks nii mõnelegi disainerile ja juba eelmisel aastal detailides kasutatud soojad metallid, nagu messing, olid sel aastal veelgi tugevamalt oma koha leidnud.

Salone del Mobile. Milan 2017. Looduskivi, marmor, puit, metall

5. MOOOI – "A Life Extraordinary" väljapanek väärib eraldi esiletoomist, kuna see on täiesti omaette elamus.

MOOOI väljapanek köidab tähelepanu tervikuga: mustrid, värvid, sisustus. Iga detail on hoolikalt läbi mõeldud ja tulemus on lihtsalt jalustrabav. Üks võimsamaid vaatepilte oli n-ö valgustite meri või pigem siis taevas.

Koos MOOOI toodetega tutvustati seekord briti fotograaf Levon Bissi projekti "Microsculpture". Tema tööd, millele on trükitud elusuuruses putukad, tõestavad, et ükski detail pole kunagi liiga väike ning et isegi kõige väiksemal detailil võib olla suur, isegi dramaatiline mõju.

Salone del Mobile. Milan 2017. MOOOI – "A Life Extraordinary"

6. Euroluce'i valgustid

Nagu mainitud, siis sel aastal ekponeeriti messil mööblile lisaks eraldi valgusteid ja valguslahendusi. Olgu tegemist üld- või meeleoluvalgustiga, siis kindlasti on valgusti sisustamisel väga oluline detail, millega saab rõhutada ruumi eripära ja toetada sisekujunduslikku kontseptsiooni. Valgustimaailm on tõesti väga lai ja Salone del Mobile Euroluce annab väga hea ülevaate sellest täiesti erilisest maailmast. Erineva disaini ja otstarbega valgusteid leidub messil kindlasti igat stiili era- või ühiskondliku interjööri tarbeks.

Salone del Mobile. Milan 2017. Euroluce

Tootjad ja disainerid ei tee teadlikult oma väljapanekut messialale, vaid leiavad selleks linnas mingi erilisema koha. Näiteks tõi Tom Dixon sel aastal Milanosse oma väljapaneku "Multiplex", mida esitleti kinosaalis ja seda ümbritsevas väikeses ostugaleriis. Seal räägiti lugusid ja esitleti tema tooteid eilsest, tänasest ja homsest.

Uue Milanoni!

LOE VEEL: