Hall kui segu mustast ja valgest on oma olemuselt "tühi", sest selles kombinatsioonis puudub värv. Sel põhjusel eelistatakse halli minimalistliku sisekujundusega kodududes, büroodes ja industriaalsetes interjöörides, kus soovitakse neutraalset ilmet. Tööruumides ei oma sisekujundus alati erilist tähtsust ja domineeriva siseviimistluse asemel suudab hall pakkuda just seda, mida jõulised värvipuhangud ei suuda — distantsi ruumis viibivast inimesest ja muudest interjööri sattunud detailidest. Avalikus ruumis on hall praktiline ja funktsionaalne valik, sest ei tõmba enesele liialt tähelepanu.

Lahedaid industriaalses võtmes lofte on aga ilma hallide nüanssideta väga raske ette kujutada. Kui hall suudabki ruumis rahulikuna mõjuda, siis värvipsühholoogia seisukohast on hall ainus värv, mis ei oma emotsionaalsest aspektist ainsamatki positiivset mõju. Ka riietuses kanname halli siis, kui soovime jääda märkamatuks. Hall seostub sooviga midagi peita ja varjata, kandes endas negatiivse alatooniga sõnumeid või ebakindlust.

Kui oma elamine halli mähkida, annab see signaale, et üritame end isoleerida värvidest ja ümbritsevast maailmast, mis ei ole meie meelele omane. Nagu hall sügis, mõjub ka hall värv interjööris paljude jaoks rõhuvalt ja ängistavalt. Pikapeale võib hall muutuda emotsionaalselt kurnavaks ja röövida energiat, mida oleme harjunud loodusest ja värvidest ammutama.

Foto: alvhem.com

Kuigi hall seostub rahu ja turvatundega, surub ta peale oma “rahustavat” efekti ka siis, kui me seda ei vaja. Pikalt ruumis viibides on hallil omadus muutuda pealetükkivaks ja väsitavaks. Kui aga armastad halli, leia toon, mille keskel tunned end energilise ja reipana. Inimsilm suudab eristada üle 500 halli varjundi ning sobivaimad neist on maalähedased kollaka ja roheka alatooniga hallid.

Värvipsühholoogid soovitavad halli vältida eelkõige magamistubades, haiglates ja ruumides, kus viibivad lapsed. Halli depresiivne ja kinnine loomus mõjutab paratamatult ka ruumis viibivat inimest. Samuti blokeerib hall loomingulisust — sel põhjusel väldi halli kodukontoris või ruumis, kus tegeletakse vaimse tööga. Värvispühholoogide sõnul leidub loovuse ergutamiseks hallist palju paremaid värve.

Halli kombineerimises teiste värvidega ei ole aga midagi halba. Et hallil värvil puudub oma karakter, võtab ta teise värvi taustal alluva positsiooni. Värve kombineerides tasub tähelepanu pöörata just halli alatoonidele, sest on oluline luua ruumis harmoonia. Kui alatooniks on kollane, vali halli kõrvale kollane värv, kui aga sinine, vali kontrastiks sinised toonid. Eriliselt sobiv seltsiline on hallile roosa.

LOE LISAKS: