„Valgustitüübi valik sõltub sellest, kas soovitakse dekoratiivvalgustust või nn päris valgustust. Järgmiseks tuleks otsustada, kuhu valgustus paigaldada. Valgustite kuju on aga puhtalt maitse asi,” räägib Bauhof Groupi elektrikaupade arendusjuht Sergei Lazarev.

Paigalda targalt
„Kui ruumi on, võib süvistada valgustid terrassi sisse. Teine võimalus on pollar-tüüpi valgustid, mille populaarsus üha kasvab, sest tänu LED-valgustusele on need muutunud palju miniatuursemaks,” kinnitab Yrjö Jõks firmast Tulekuma.

„Kõige enam hangitakse aeda fassaadivalgusteid, teisel kohal on terrassivalgustid, siis pollarid ning lõpuks suundvalgustid. Viimasel ajal pakutakse terrassile ka teisaldatavaid ripp- ja põrandavalgusteid, samast materjalist mis välimööbel,” lisab ta.

„Välisvalgustite kaabeldamisel peab arvestama sellega, et maa sisse kaevataks vaid selleks mõeldud elektrijuhe, mille tugevus- ja niiskuskindluse ning elastsuse aste on suurem. Samuti peab maakaablid paigaldama selleks ettenähtud torudesse, mis vähendab võimalikust pinnase liikumisest lähtuvaid vigastusi. Ka kõik ühendused peavad olema välistingimustesse mõeldud ühenduskarpides,” selgitab K-Rauta kodusisustuse tootejuht Margus Välling. Rääkimata sellest, et valgusti ise peab oma omadustelt õues kasutamiseks sobima.

Säästlike rõõm
„Kõige energiasäästlikumad on liikumissensoriga valgustid, sest valgus läheb põlema vaid vajadusel. Sensori reguleerimine võib (olenevalt valgusti läheduses liikuvatest esemetest, nagu loomad ja tuules kiikuvad puuoksad) võtta aega mõne õhtu. Arvestama peaks ka pirnivalikut.

Säästupirnide suur pluss on energiasääst, miinus aga mitmete mudelite külmakartlikkus. Alternatiiviks on energiasäästlikud LEDdioodid, mis küll üksikuna on vähese valgusjõuga, kuid mitmekümne dioodiga varustatud spetsiaalsed välisvalgustid tagavad õuevalgustile piisava valgusjoa. Saadaval on ka power-LEDid, mis annavad sama palju valgust kui tavaline halogeenpirn, kuid tarbivad paarkümmend korda vähem energiat,” räägib Välling.

Ka Yrjö Jõks soovitab aias tingimata kasutada LED-punktvalgustust, sest õuevalgustid on ajaliselt ühed enim töötavad valgustid. „Mõtlen eelkõige terrassi süvistatavaid väikese läbimõõduga süvisvalgusteid või suundfunktsiooniga miniprožektoreid puude ja põõsaste väljavalgustamiseks. Valikul peame teadvustama, kas teeme investeeringu üheks suveks või järgnevaks 8–10 aastaks. Plastist toodete puhul pole meie talvede juures pikka iga oodata. Roostevaba materjal peab aga korraliku hoolduse korral vastu pikalt. Hoolduse all pean silmas, et väga tähtis on läbipõlenud valgusallikas kohe välja vahetada. Muidu kondenseerub süvistatavatesse valgustitesse niiskus ja siis on soklite hävimine väga loogiline. Ühtlasi on mõistlik vältida ühekordseid kampaaniatooteid,” soovitab Yrjö Jõks.

Kindlasti ei tasu tema sõnul uskuda odavatele LED-välisvalgustitele lubatud 40 000–50 000tunnist eluiga. Kallimate puhul olevat üsna reaalne 30 000 tundi Margus Välling lisab siinkohal, et tegelikult on selle aasta trend suundunud just ajutiste lahenduste poole — aina rohkem kasutatakse teisaldatavaid valgusteid, mida saab pärast aiapidu või aiahooaja lõppu ära panna. Moodsa disainiga valgustite kõrval eelistatakse taas klassikalisi laternaid, nendib ta.

„Terrassil, kus on vaja stabiilsemat valgustust, soovitame kasutada vooluvõrgutoitega valgusteid, kuid aiateedel on üha populaarsemad odavad päikesepatareidel LED-valgustid,” räägib Andreas Ots firmast Enermatik.

Väldi vigu
Kui uurin spetsialistidelt, milliseid vigu valgustite aedapaigaldamisel tehakse, toob Yrjö Jõks esmalt välja, et süvisvalgustit ei tohiks suunata lihtsalt õhku, sest siis valgus „kaob” ega peegeldu tagasi — valgusvihk tuleb alati suunata mingile pinnale.

Margus Välling soovitab omalt poolt arvestada aiavalgustite puhul kõrgusega: „Liiga madalalt paigutatud valgustid võivad jääda talvel lume alla. Pinnasesse süvistatavad valgustid sobivad tegelikult väga hästi ka seintesse ja müüridesse — nõnda jäävad need funktsionaalseks ka talvel.”

„Tehniliselt saab ju valgusteid paigaldada pea kõikjale, kuid valgusti paigaldamine näiteks aias asuvasse veesilma nõuab vastava kaitseklassi valgustit ja elektrialast pädevust. Midagi eripärast kavandades peaks kindlasti konsulteerima spetsialistiga. Siis on võimalus, et tulemus on tõenäoliselt ootuspärane ning rõõm uuest valgustusest pikaajalisem,” lõpetab Lazarev.