Maakleril tuleb kokku puutuda väga erinevate olukordadega pärimistemaatika vallas ning ikka peab erinevatele küsimustele vastuseid otsima. Iga inimene saab ennetada ja vähendada enda lahkumisega seotud kitsaskohti ning seeläbi muuta ka pärijate elu lihtsamaks. Alljärgnevalt kolm põhilist võimalust, mille seaduslikku vormistamist võiks iga kinnisvara omav isik oma eluea jooksul tõsiselt kaaluda:

  • Notariaalne testament ehk isiklik tahteavaldus on parim võimalik viis hoida nii enda kui teiste jaoks tulevikus asjad kontrolli all. Seadus võimaldab olla selles osas piisavalt paindlik — erinevate näidetena väärivad äramärkimist abikaasa kasuks tehtud testament või tingimuslik testament või hoopis heategevuseks annetatud (kinnis)vara testament.
  • Abielupaaridel on mõistlik koostada vastastikune testament, mille põhiolemuseks on teha oma surma puhuks ühiselt korraldusi ning siduda omavahel selliste ühiste korralduste kehtivus.
  • Vabas kooselus elavaid inimesi aitab samal eesmärgil pärimisleping. Antud lepinguga võivad pooled kokku leppida ka muudes tingimustes, nagu annaku tegemine kolmandale isikule vms.

Seadusejärgset pärimist ehk isevooluteed minemist ei saa kindlasti soovitada, kuna olen praktikuna korduvalt näinud, kui palju energiakulu ja probleeme tekkivad olukorrad põjustavad.

Kõige kindlam viis on avaldada oma soovid ja mõtted notarile, kes ära kuulates oskab tõendada iga inimese jaoks parima võimaliku lahenduse. Kõik notariaalselt vormistatud sellekohased dokumendid hoiustatakse pärimisregistris, mida peab Notarite Koda. Enne notari poole pöördumist on mõistlik üle vaadata pärimisseadus ja võimalusel vastav kirjandus, mis annab teemast põhjalikuma selguse.