Valgustus sõltub ka lapse vanusest

Väikelapsed veedavad palju aega põrandal, seega see pind peaks olema hästi valgustatud. Võimalusel panna lakke mitu valgustit või valida suure võimsusega dimmerdatav valgusti. Täna annavad head sooja valgust ka LED valgustid.

Lisaks laevalgustile võiks väikelapse toas olla ka seina- ja lauavalgusti öövalgusena. Lapse suureks kasvades tekib vajadus lauavalgusti järgi õppimislauale või lugemislambile voodi juurde. Korralik kohtvalgustus on oluline neile, kes veedavad palju aega laua ja kuvari taga. Laualamp õppimiseks ja kuvariga töötamiseks tuleks paigutada nii, et see ei peegeldaks kuvarile ja ei jätaks käe varju kasutatavale tööpinnale.

Lastetoalamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastikuga, mis ei takista valguse levikut, kuid ei paista ka otse silma. Valgustust planeerides tasuks panna end lapse asemele vaadates ruumi läbi lapse silmade nende kõrguselt.

Valgusti Funk annab palju valgust ning on suunatav üle toa. (Saadaval 3x60 E27 ja 5x60W E27 variant. Samast sarjast on võimalik tellida ka seina-, laua- ja põrandavalgustit.

Eelkõige aga tuleb silmas pidada turvalisust

Hea oleks, kui valgusti kuplid on purunematust materjalist ning käeulatuses olevad valgustid ei läheks kuumaks. Üheks ohutumaks võimaluseks on LED valgustid, mis ei kuumene. Samuti on LEDid põrutuskindlad, ei purune nagu teeb seda tavaline hõõgpirn ega levita purunemisel elavhõbedat, nagu võib juhtuda luminofoorlampidega.

LED valgusti kasutamine annab ka säästu väikelapse toas, kus sageli peab tuli põlema öö läbi või lapsed on unustanud toast lahkudes valgusti põlema. Teine võimalus on kasutada energiasäästulampe.

Lastetoavalgustite puhul on välditud teravaid servi. Materjalid saavad olla plastmassist või kummist ning need ei ole toksilised. Laualambid on läbimõeldult loodud nii, et nendega mänguhoos midagi ei juhtuks, isegi siis, kui see mängides mõneks ajaks paksu teki alla satub.

Uudseim lahendus on helikindel valgusti Trio firmast Morosini

Õige valgus aitab luua lastetoa rõõmsana ning stimuleerib ja aitab kaasa laste mängimisele ja arengule, kujutlusvõimele ja loovusele. Päris beebide toad saab täita vikerkaareliste erksate toonidega.

Noorukitele on mõeldud lahedad ja erispärased valgustid, mis teevad ruumi veelgi ägedamaks. Laia värvivalikuga vildist rippvalgusti Trio annab helikindluse efeketi. Võimalikud kupli värvid on hall, elevandiluu, sinine, punane või oranž. Diameeter 80 cm. Võimsus 12,5W/1530lm LED. Metalldetailid hallist alumiiniumist. Kupliosa on suunatav. Näidis on väljas Hektor Light salongis Pärnu mnt139c.

  • Valgusti Spacewalker (Kuulkäija) toob kindlasti naeratuse näole. Mänguline! Vahva! Justkui mehike on astunud Kuult. Kaalutu! Ta tuli vallutama nüüd uut territooriumi.

Tütarlaste unistused mannekeenidest ja liblikatest on otse koju toodud. Mannekeenikujuline valgusti lauale ja põrandale, kuplid saavvad soovi korral teise tekstiiliga valida. Vaata lähemalt SIIT.

  • Firma Philips pakub laia valikut valgusteid väikeste laste tubadesse vanuses 0-12 eluaastat. Need on toodetud lastesõbralikest ökosõbralikest materjalidest.

Tore kingitus lastele Eesti tootedisainerilt

  • Valgusti Giffi on 45cm kõrge, 17cm lai ja 34cm pikk. Tema kehaosa on valmistatud 18mm paksusest kasevineerist ning kuppel 1,5mm paksusest alumiiniumist. Valgustis võib kasutada GU10 Led-lampe max. võimsusega 8W.

  • Või siis hoopis üks tore kiikhobune firmalt Karman. Hobu nimeks Yahoo.

Miks mitte hoopis jänes kübaraga? Võluriks on firma Karman, tekstiilist valgusti nimi on Wow. Efektse valgusti kuppel on linasest tekstiilist ja jänes keraamikast. Võimalik osta ka eraldi. Valgust 70 W.

Valgusti peaks andma palju valgust

  • Valgusti Barcelona Fantasy 229F. Võimalikud värvid: punane, roosa, roheline. Võimalus tellida 6 ja 10 valgusallikaga laevalgusti. Seeriasse kuulub ka suurem ja väiksem variant seina- ja lauavalgusti.

Need Hispaania firma FM mitmenurksed valgustid on saadaval erineva läbimõõduga (42, 58, 80 ja 100 cm). Need sobib paigutada ka seinale ja mõjuvad hästi grupina paigutatuna. Valgustis on võimalik kasutada säästulampe. Vaata lähemalt SIIT.

Vaata veel soovitusi ja lastetoavalgusteid Hektor Light kodulehelt.

Artikli koostas Ülle Jõks